Hartfobie vrees voor hartstilstand

Wat kan ons hart aan?

Vragen die door een cliënt met fobische angst aan een medicus zijn gesteld, vindt u hieronder de vragen en antwoorden van de medicus. Bij de cliënt is uit onderzoek gebleken dat zij een gezond hart heeft, maar dit stelt haar niet gerust.

-Ik ben bang dat ik een hartkwaal aan het opbouwen ben, voor op latere leeftijd

Elk lichaam groeit, ontwikkeld en bouwt op. Uiteindelijk worden we daarna allemaal ouder en vindt er slijtage plaats. Dit is een natuurlijk proces. Niks beangstigends maar hoort bij het leven.

Iedereen krijgt ook in meer of mindere maten te maken met aderverkalking. De een wat meer en sneller dan de andere. De meeste mensen echter in zo een geringe mate dat ze er nooit iets van zullen merken.

Heb je veel aderverkalking dan kun je hartklachten ontwikkelen. Het hart is een spier die ook energie en zuurstof nodig heeft om te functioneren. Dit gebeurd via de kransslagaders om te hart. Als hier aderverkalking plaats vindt kan het gebeuren dat het hart te weinig zuurstof krijgt en je hartklachten krijgt. Dotteren en een stent plaatsen zorgt ervoor dat er weer ruimte komt in de kransslagaders.

Veel zaken zijn hier van invloed bij het snel of minder snel krijgen van aderverkalking.

Sommige heb je geen invloed op:

· Familiaire belasting(heeft vader, moeder ,broer of zus voor het 65ste levensjaar vaat problemen gehad?)

Sommige factoren een beetje:

· Cholesterol

· Hoge bloeddruk

· Diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes)

Sommige veel:

· ROKEN!

· Overgewicht

· Te weinig beweging

· Stress

Zorg dat je zo min mogelijk risico factoren hebt (probeer niet meer dan 2) en de kans dat je hart vaat problemen krijgt zullen klein zijn.

Wees goed voor je lichaam en je hart en geniet van het leven! DUS!

1. Niet roken

2. Gezond eten.

3. Voorkom overgewicht

4. Beweeg(sport ) voldoende

5. Zorg voor ontspanning

-Als ik de trap op loop en mijn hart gaat heel snel,dan denk ik van Houd mijn hart het nog wel?

JA

Het hart is ervoor gemaakt op te accelereren. Spieren vragen extra zuurstof. Het hart moet het zuurstof rijke bloed rondpompen. Het zou juist slecht zijn als het hart niet sneller ging slaan. Geen zorgen dit moet zo zijn!

-Word ik wel oud met zo'n hoge hartslag?

De hartslag is nooit lange tijd snel. Alleen als dat nodig is. Angst, sporten, schrik etc.

Een normale hartslag in rust is tussen de 50 en de 100 slagen per minuut

-‘Wat kan ik doen om mijn hartslag naar beneden te krijgen?

Als je dat zou willen. Realiseer echter dat je hart goed voor je zorgt en het tempo aanneemt dat het lichaam vereist.

Op de langere termijn: Sporten. Hierdoor krijg je betere conditie en train je je hart.

· Mediteren (probeer tai chi of yoga bv) help ook om relaxed te worden. Dit leert je ook goed omgaan met je lichaam ( zeker tai chi) en lichaam en geest in balans brengen. Bij een angststoornis probeer cognitieve gedragstherapie van een psycholoog. Stress zorgt ook voor snellere hartslag.

-Als ik de trap op loop en mijn hart gaat heel snel (dadelijk gaat mijn hart zo snel dat ie niet meer naar een normaal ritme terug te krijgen is en naar het ziekenhuis moet)

Dat kan niet!

Het hart slaat van nature nooit sneller dan max zo een 180 slagen per minuut. Dit is nooit lang , alleen als het lichaam hierom vraagt (angst, schrik, vechten, extreme inspanning)

Van nature heeft het hart een basis ritme. Hierop zal het altijd weer terug keren.

-Als ik iets aan het doen ben (geen sport) wil mijn hart nog wel eens zomaar versnellen ,zonder andere klachten en dan denk ik al gauw: ''Waarom gaat mijn hart nu ineens zo snel? Hoe komt dat?''

Heel gezond. Dit moet. Het lichaam heeft bloed (zuurstof en glucose) nodig. Je spieren leveren immers inspanning en hebben energie (glucose) en zuurstof nodig om inspanning te kunnen leveren.