Wespenfobie

Mensen die zeggen alleen bang te zijn bij wespen, maar niet bij bijen of hommels vertonen tijdens therapie toch vaak verhoogde angst bij confrontatie met meer bijen.

Oorzaken die vaak genoemd zijn, is dat een naaste bang was voor wespen, het op jonge leeftijd een keer erg geschrokken of gestoken zijn, of dat verhalen heeft gehoord over stekende wespen. ook angst voor een allergische reactie bij zichzelf of een naaste kan het onveiligheidsgevoel sterk aanjagen.

De angst voor wespen is veel voorkomend. Naast een afkeer of aversie voor een wesp die rondom je hoofd vliegt of op je eten zit, zijn er velen die paniekreacties kennen als een wesp in de buurt komt.

Wespenjaar 2021: Nieuws

Huiswerkevaluatieformulier bij paniekbehandeling bij wespen

Exposuretherapie bij wespen en bijen is vaak succesvol. Het is dan belangrijk om een geschikte oefensituatie te hebben en soms het oefenen over 2 seizoenen te verdelen.

Opbouw bij heftige angst kan van plaatjes, geluiden en filmmateriaal, naar dode wespen, dan naar nabijheid in imkerpak en vervolgens zonder, maar dan met gedragsinstructies en begeleiding van een psycholoog of imker. Daarna kunnen er huiswerkopdrachten plaatsvinden.

Geluiden van wespen 1

Geluiden van wespen en bijen 2

Filmpje wespen smullen op stroperige vinger

Filmpje Wespen bouwen nest

Website Bijenhouders

Website Bijenhuis

Virtual reality exposure VRe via 3d youtubefilm is ook geschikt om met vr-bril te bekijken:

VR-Filmpje 1 van bijen