Spinnenfobie

Exposure via de computer

Online spinnenspel om een deel van je spinnenangst te overwinnen. Via je computerscherm kun je wennen aan spinnen en bewegingen. Je ziet een spin die insectjes opeet wanneer je deze via je muis bestuurd. Binnen exposuretherapie wordt dit vaak nuttig gevonden als huiswerkopdracht.

Online spinnenspel

Vogelspinnen en spinnenangst

Is men bijna klaar met de stapsgewijze uitdoving van de fobische reactie, dan kan men de wens hebben om ook nog met een vogelspin te oefenen. Als men naar een warm land op vakantie gaat en angst voor (vogel)spinnen heeft, is er hiervoor specifieke confrontatietherapie mogelijk. Ook wanneer men na het succesvol doorlopen van de spinnentherapie de vogelspin als extra uitdaging ziet, is er een geschikte oefensituatie.

Exposure en educatie over vogelspinnen, kan specifiek aangevraagd worden bij Gijsbert Kortekaas in Den Haag. Hij geeft ook uitleg en workshops over vogelspinnen. Hij is bekend met het begeleiden van mensen met spinnenangst. Zie ook http://www.vogelspin.com/de-vereniging/ .

email : g.kortekaas@wxs.nl

website: www.eightlegged.nl

Hoeveel mensen hebben spinnen angst?

Je bent zeker niet de enige die last heeft van een spinnenfobie. Uit een Brits onderzoek bleek dat de helft van de vrouwen en tien procent van de mannen in meer of mindere mate een spinnenangst heeft1. Angst voor spinnen komt vele malen vaker voor dan angst voor welk dier dan ook. Zo’n 6 procent van alle vrouwen en ruim 1 procent van alle mannen is op een bepaald moment in zijn of haar leven zo bang voor spinnen dat we het een fobie noemen. Dit noemen we met een duur woord de lifetime prevalentie van spinnenfobie. In Nederland zijn dat dus zo’n 475.000 vrouwen, en meer dan 100 000 mannen. Spinnen staan in de top 5 van meest gevreesde dieren, samen met de slang, de rat, de kwal en de kakkerlak.

Omdat er zo ontzettend veel mensen zijn die er last van hebben, is een spinnenfobie min of meer sociaal geaccepteerd. Je hoeft je er niet echt voor te schamen, want je bent met jouw fobie geen uitzonderlijk geval.

1 Keer, K. van (2001). In de herfst komen ze binnen: zin en onzin over spinnen. Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet, bladzijde 20.

Spinnenangst en jonge kinderen

Angst voor spinnen is evenals andere dierenangsten 'besmettelijk'. Ouders die er bang voor zijn dragen de lading over aan de kinderen. Mocht je als ouder een positief imago van de spin willen bevorderen, kun je o.a. een kinderboekje gebruiken.

Filmpje van een huisspin

Exposure in vivo, oefening bij een spinnenfobie

Pdf met spinnenplaatjes

Onderstaande filmpje geeft meer beleving als je ze bekijkt vanuit een VR bril. Via internet of bepaalde winkels kun je vaak zo'n VR-bril al kopen voor 25 euro en zelfs minder.

VR Filmpje spinnenfobie en gedragstherapie in de vorm van virtual reality exposure met therapeutische aanmoediging

Oefening tactiele informatie betrekken bij exposure