Dierenfobieën

Informatie over fobische angst voor dieren

De meeste angsten voor dieren beginnen op kinderleeftijd. Als de angst later begint is het vaak na een traumatische ervaring of na een periode van overbelasting of burn-out. Kinderen tussen 4 en 10 jaar hebben een grotere kans om angst voor dieren te ontwikkelen, dan kinderen op latere leeftijd. Het gaat in het begin soms om het ''gewoon'' bang zijn, doordat men onbekend is, doordat de ouders panisch reageren, omdat men schrikt van een beweging, of een keer gebeten of besprongen is. De vrees wordt fobisch als confrontatie met het dier steeds opnieuw paniek geeft.

Behandeling of therapie om angst voor honden te overwinnen is veelal gebaseerd op gedragstherapie eventueel met EMDR technieken als flashforward en mental video. Een gedragstherapeut werkt veelal met stapsgewijze gewenning (graduele exposure in vivo), waarbij de client controle heeft.

Enkelvoudige angst voor dieren

Een dierenfobie is veelal enkelvoudig. Men is dan bang voor bijvoorbeeld spinnen, maar niet voor dieren of insecten in het algemeen.

Gegeneraliseerde angst voor dieren

Als men bang is voor bijna alle dieren in een bepaalde groep (bv knaagdieren, insecten, kleine beestjes, alles wat fladdert, alles wat je kan bespringen of zich kan opdringen, dan is de angst gegeneraliseerd.

Deze angst kan wel specifieke kenmerken hebben, bv men is alleen bang dat een dier op je af loopt of bewegingen maakt, of fladdert.

Voorbeelden van dierenfobieën

Opmerkingen

Angstbehandelcentrum IPZO

privacyverklaring disclaimer

Misbruik melden|Pagina afdrukken|Toegang verwijderen|Mogelijk gemaakt door Google Sites

dierenfobie

concept opgeslagen om 23:32